Hoe degusteren?

Voordat je start met degusgteren, kan je best alle wijnen en kaasjes een uurtje in de ijskast koelen. Bij het klaarmaken voor degustatie ontdoe de je kaasjes van hun verpakking en leg je ze op een kaasplankje, maar zorg ervoor dat elk kaasje zijn kleurcode bewaard (via bijgeleverd vlagje). Dit zorgt er immers voor dat men weet welk kaasje bij welke wijn past. De wijnflesjes en flessen die bij een bepaalde kaassoort passen hebben dezelfde kleurcode.

Voorzie ook wat stokbrood als neutraal smaakelement om de degustatie compleet te maken. Wat eenvoudig fruit mag voor de liefhebbers maar noteer toch dat de fruitsmaak soms de andere smaken van kaas en wijn kunnen beïnvloeden en zelfs overtreffen. De zuiverste wijn-kaas degustatie is met wijn, kaas en wat brood.

Om de smaakopbouw van de degustatie te smaken is het eenvoudig om de aangegeven wijn-kaas combinaties met kleurcode te volgen. De opbouw gaat van fris fruitig zacht over rond rijp tot pittig rijk en tenslotte contrast van pittig rijp met dessertzoet voor de liefhebbers die kiezen voor de 8 kazen en 4 wijnen (zie vooraf samengesteld pakket voorbeeld hieronder). Even een wijn van een stap verder of zelfs even terug proeven bij een bepaalde kaas mag. Je zal dan vaststellen dat de juiste volgorde meestal de meest evenwichtige is. Maar het kan deel uitmaken van de proefervaring.

Waarom bieden we dit aan ?
Onze jarenlange ervaring als liefhebber wijnproever met deelname aan meerdere wijndegustatie gezelschappen is de laatste jaren verder uitgegroeid tot een meer professionele aanpak en een driejarige studie die succesvol werd afgesloten door het behalen van de officiële Franse Sommelier-Conseil titel aan de Université du Vin de Suze-la-Rousse in samenwerking met de Vlaamse Wijnacademie. We zijn ondertussen al enkele jaren studiewerk aan het uitvoeren over smaak in het algemeen en hoe bij de mens als ‘degustator’ deze ervaring ontstaat. We hebben hierover een scriptie samengesteld die gericht is op het begrijpen van wat degusteren eigenlijk is en hoe we ons hierop kunnen toeleggen.  Aansluitend zijn we hierbij ook op zoek naar een formule om onze bevindingen te delen met alle geïnteresseerden.  Een extract hiervan is te vinden op onze ‘leer’-website https://www.vinumgustibus.be.
Nog een stap verder is het om daarenboven een aanbod te doen op de consumentenmarkt met wijn, meer specifiek in dit geval gecombineerd met kaas waarin deze bevindingen in de praktijk worden omgezet.

Hieronder een korte smaaktheorie voor de liefhebbers :